
Epigenetica en het vermogen om genen te veranderen
Een korte kennismaking met epigenetica
In dit artikel licht ik op een zo eenvoudig mogelijke manier toe wat epigenetica is en hoe het verschilt van de bekende genetica.
Wat houdt epigenetica precies in?
Epigenetica is een nog vrij onbekende term, maar werd al sinds 1970 onderzocht en toegepast door cel-bioloog Dhr. Bruce Lipton. Genetica echter was al bekend in het jaar 1900 waarvan de wetenschappelijke onderzoeken al vóór die tijd verricht werden. Genetica (genen) kun je zien als de blueprint van een individu. Wanneer de genen van vader en moeder samenkomen en een nieuw mens creëren dan staat hierin alle informatie die bepaalt hoe dat het kind er uit komt te zien, of het een blanke of getinte huidskleur heeft, welke kleur ogen het kind krijgt of het een man of vrouw etc.
In de leer van genetica is het vooraf bepaald welke karakteristieken behoren bij een persoon. Maar de genetica suggereert tegelijkertijd dat wanneer je ouders of andere familieleden een bepaalde ziekte hebben dat de kans dat jij het ook krijgt groot is. Genen zouden daarmee dus je karaktereigenschappen, gedrag en je fysieke uiterlijk bepalen. Dit klopt voor een deel maar het is niet alomvattend.
Het zit namelijk net iets genuanceerder; genen kunnen andere gedragingen tonen door invloed van hun omgevingsfactoren zoals: mentale stress, voeding, beweging en luchtvervuiling. Op deze manier hebben onze omgevingsfactoren invloed op onze gezondheid en dat van ons nageslacht. De genetische structuur verandert niet maar het ´gedrag´ van de genen veranderd. Je zou kunnen stellen dat de genen uit of aan kunnen staan.
Zo zie je dat in één en dezelfde familie vaak dezelfde ziektes voorkomen, zelfs wanneer het adoptie betreft. De omstandigheden in die families zijn vaak vrijwel gelijk waardoor de kans op het krijgen van die specifieke ziekte logischerwijs ook groter is. Enkele voorbeelden zijn; voedingsgewoonten, bepaalde stressoren zoals gedragsproblematiek en verslaving etc.
Door de onderzoeken die op het gebied van epigenetica gedaan zijn weten we nu dat we niet meer altijd het slachtoffer zijn van een slecht gen zoals voorheen vaak aangenomen werd. Door een gezonde levensstijl na te streven door gezond te eten, te bewegen en stress te beperken voorkom je al veel kwalen. Bovendien hebben je gedrag, gedachten en emoties veel invloed op de gezondheid van jouw cellen en hiermee dus ook jouw genen. Maar daarmee is de cirkel nog niet helemaal rond. Zelfs jouw gewoonten/gedrag hebben invloed op het nageslacht. Door gezonde keuzes te maken heb je dus in bepaalde maten invloed op de genen van je (toekomstige) kinderen.
Wel zijn er ¨ziektes of aandoeningen¨ die wel degelijk in de genen bepaald zijn zoals het syndroom van Down. Dit is dan ook niet omkeerbaar of te "verhelpen" d.m.v. leefstijl. Uiteraard is het wel altijd raadzaam om gezond te leven!
Conclusie
We kunnen dus concluderen dat we deels zelf invloed hebben op de uiting van onze genen en hiervoor een stuk verantwoording dragen.
Bedankt voor het lezen van dit korte interessante artikel,
Stay healthy!
Hennie
©NaturalW's